Moringa pulber
Moringa oleifera ehk õli-rõikapuu on oma perekonna kolmeteistkümnest liigist kindlasti enimtuntud. Juba antiikaja Kreeklaste, Egiptlaste ning hiljem Roomlaste poolt kultiveeritud, algselt alam-Himaalajast (India, Bangladesh, Pakistan ja Afganistan) pärit puu on oma tohutu paljude kasutuste ja hüvede poolest tänaseks saanud tuntuks kõikjal maailmas. Pole siis ka ime, et seda üsna vähenõudlike kasvutingimustega ning kiirekasvulist taime kasvatatakse tänapäeval pea igal kontinendil välja arvatud Austraalia ja poolused.
Moringa pulber on muuseas väga kõrge proteiini, hästi omastatava kaltsiumi, raua, vitamiin C ning karotenoidide sisaldus, on sellel suur potentsiaal toiduainena ka Eesti köögis, kujutades endast teraviljadele ja paljudele köögiviljadele põnevat, laiapõhjalist ja paljuski täisväärtuslikumat alternatiivi. Õli-rõikapuus on lisaks eelmainitutele esindatud 18 aminohapet, üle neljakümne inimesele kasuliku antioksüdandi ning veel mitukümmend erinevat toitainet ja mineraali.
Moringa pulber säilib toatemperatuuril kuivas kohas oma loomuliku antifungaalse toime tõttu ilma säilitusaineteta mitmeid kuid. Kõrge oleiinhappe sisalduse tõttu on see vastupidav ka kuumutamisele, tehes lehepulbrist väga mitmekesise toidulisandi. Et pulbrit on kerge transportida ning paljud toitained esinevad selles tugevalt kontsentreeritud kujul, on just pulbrina õli-rõikapuu lehed Eestis kõige mõttekam müügiartikkel.
Moringa pulber – Üks kõigest 30 grammine moringa lehepulbri portsjon sisaldab muuseas (protsenti päevasest vajadusest):
- 8% valku
- 60% kaltsiumit
- 37% magneesiumi
- 84% rauda
- 163% vitamiin A
- 8% vitamiin B1
- 361% vitamiin B2
- 13% vitamiin B3
- 6% vitamiin C
- 226% vitamiin E
Tee enda tervisele kingitus ja osta õli-rõikapuu ehk Moringa lehtede pulber endale juba täna. Sobilik nii smuutidesse, salatitesse, salatikastmetesse, suppidesse, leivakatetesse nagu erinevad hummused, pestod ja määrded, pajaroogadesse, küpsetiste jahudesse, taimeteedesse, maitseainena jne. Moringat ei kutsuta ilma asjata imeliseks puuks, proovi järele ja avasta, miks see nii on!
Kasutatud materjalid:
https://www.academia.edu/4116439/moringa_oleifera
https://en.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera
http://www.ilovemoringa.com/How-To-Eat-Moringa-Leaf-Powder.html