OSTA TOODE MEIE E-POEST!

Inka marjad

lad. (Physalis peruviana) kasvavad Ladina-Ameerika mineraaliderikkastes pinnastes: Peruus, Tšiilis, Equadoris ja Kolumbias, kus kohalikud elanikud neid korjavad ja müüvad edasi kohalikel turgudel. Inka marja põõsad on ühed esimesd põõsastest, mis ilmuvad „rikutud“ maale (linnade äärealad, teeääred, elamuarendused jne). Taime kohanemisvõimelisus kandub edasi inka marjadesse. See tähendab, et kui süüa inka marjasid, aitab see vastu panna vaimsele ja füüsilisele stressile. Värsked inka marjad on kaetud paberjate lehtedega, mis meenutavad Hiina laternaid. Lehed tuleb enne tarvitamist eemaldada. Inka marjasid koristatakse aprillist augustini.

Magushapuka maitsega marjad lisavad uue dimensiooni meie toiduvalikusse parandades meie füüsist. Inka marjade värvus võib varieeruda sarlakpunasest kuni erekollaseni. Tavaliselt korjatakse värsked marjad, kooritakse ja kuivatakse päikese käes. Kohalikud inimesed ei tarvita neid vaid maitse pärast. Pikka aega on neid marju kasutatud traditsioonilises meditsiinis ja seda erinevate haiguste ja tervisehädadega võitlemisel. Nende haiguste hulgas on malaaria, vähk, hepatiit, astma ja ka reuma. Tänapäeva teadlased on välja toonud, et Inka marjades olevad toitained, nagu polüfenoolid ja karotenoidid omavad põletikuvastaseid ja antioksüdantseid omadusi, mis on kõrgelt hinnatud võitluses südamehaigusega.

Inka marjad ja nende kasutusvõimalusi

Kui inka marjad on küpsed sobivad nad ideaalselt snäkkideks, pirukatesse/kookidesse või keediseks. Inka marjad sisaldavad looduslikku pektiini- paksendajat, mistõttu keedise tegemine neist on kerge. Inka marjad on populaarsed puuviljasalatites, garneeringuks ja kombineeritud ka avokaadoga. Kuivatatud Inka marjad on ideaalne maius – tõeline paradiisivili, mida kord proovinud inimesed ei saa sellest sõltuvusest heas mõttes lahti. Samuti on neid hea kasutada segades neid Goji marjade, kakao, kanepiseemnete ja kuivatatud banaanilaastudega. Inka marjad on väga mõnusad ka muffinites, smuutides, magustoitudes, moosides ja salatites. Moodustab ka hea kombinatsiooni erinevate juustudega.

Inka marjad omadused:

    • Inka marjad aitavad ära hoida mao-, käärsoole- ja seedesüsteemi vähki, tugevdavad ja taastavad optilisi närve.
    • Väliselt kasutatud inka marjade mahl ravib katarakti, ehk silmakaed.
    • Inka marjad aitavad samuti kergendada kurgu ja suuõõne põletikke. Sisaldavad vereplasma peamist valku albumiini, mille peamiseks ülesandeks on vere kolloidse osmootilise rõhu reguleerimine.
    • Inka marjad aitavad puhastada verd.
    • Veel aitavad nad pehmendada seedimist ja kontrollida seedesüsteemi amöbiaasi.
    • Inka marjad aitavad hoida ära juuste väljalangemist ja hallide juuste tekkimist ning parandavad juuste kvaliteeti.
    • Hea provitamiin A (beta karotiin) ning vitamiinide C, P ja B1, B2, B3, B6, B12 allikas.
    • Inka marjad on ühed vähesed taimse B12 sisaldusega üldse.
    • Lisaks suurele vitamiinide valikule sisaldavad inka marjad rohkesti valku ja fosforit ja vähesel määral kaltsiumit.
    • Inka marju soovitatakse igat tüüpi diabeetikutele kuna sisaldavad palju pektiini, mis aitab reguleerida toidu ringlust seedetraktis ja alandab kolesterooli ning ühtlustab veresuhkru taset. Lisaks abistavad nad tänu uriinieristust soodustavatele omadustele ning eesnäärme probleemide puhul.
    • Inka marjad on head kasutada tänu flavonoidide sisaldusele loodusliku rahustina.
    • Inka marjad on kasulikud tervele seedesüsteemile, sest neil on kergelt kõhtulahtistav mõju ja nad sisaldavad puuvilja kiudaineid. Seega ideaalne toit neile, kel on kalduvus kõhukinnisusele.


Inka marjad sobivad teile ideaalselt kui teil on soov:

  • Saleneda.
  • Suurendada enda energiavajadust.
  • Soodustada seedetrakti talitust.

Soovitatav päevane kogus: 25g.

mahe Inka marjadmahe inka marjad

Lisa korvi