ACAI pulber
Acai (Euterpe oleracea) on sinililla mari, mis on pärit Amazonase vihmametsadest Brasiiliast.Eesti keeles on nimetuseks assai. Acai marju peetakse üheks maakera kõige toitaineterikkamaks toiduaineks ja Brasiilias on seda kasutatud juba aastasadu tema legendaarsete raviomaduste pärast. Selle marja palmid võivad kasvada 50-80 jala kõrguseks. Ühest seemnest võib kasvada 4-8 puud. Samuti on need palmid väga kliimatundlikud ja kasvavad ainult ekvaatori lähedal asuvates troopilistes metsades. Taimed, nagu inimesedki, puutuvad kokku päikese UV-kiirgusega. Acai palm on leidnud viisi kuidas ennast päikesekiirguse eest kaitsta- antioksüdantide abil. Antioksüdandid kaitsevad ka inimkeha päikesekiirguse ja happeliste mõjude eest.
Acai palmil on väikesed pruunikas- lillad õied, millest tulevad suured kobarad söödavaid marju. Küpsed marjad on suure mustika suurused. Acai marja suurt seemet ümbritseb mahlane viljaliha.Valminud marjad jahvatatakse tavaliselt tihedamaks koostiseks, mida kasutatakse saamaks tumelillat marjapulbrit. Acai pulbri valmistamiseks on mitmeid viise. Et tagada kõrgeimat kvaliteeti ja toitainetesisaldust, on ainus õige viis acai pulbri saamiseks kasutada sügavkülmutamise tehnoloogiat. Sügavkülmutamise läbi kuivatatud marja pulber sisaldab 50 korda rohkem antioksüdante kui õhu käes kuivatatud acai pulber.
Need väärtuslikud marjad sisaldavad palju valku, kiudained ja vitamiine (B1, B2, B3, C, E), mineraale (sh. rauda, fosforit, kaltsiumi, kaaliumit), beetakaroteiini ja ka väärtuslikke omega 3, 6 ja 9 rasvhappeid.
Acai tugevdab immuunsüsteemi, ennetab põletikke ja aitab kolesterooli tasakaalustada.
See sinise pigmendiga mari on kõrge antioksüdantide poolest ning sisaldab väärtuslikke fenoolühendeid (katekiinid, epikatekiinid, kvertsetiini derivaadid) ja ka antotsüaniine (320mg/100g). Viimased uuringud on näidanud, et acai aitab meie kehal moodustada ja parandada tüvirakke, mis on kõikide rakkude aluseks.
Need marjad on suurepärased looduslikud energiaallikad, mis aitavad kaasa närvide, aju- ja südamelihaskonna tegevusele, lihaskonna arengule, naharakkude uuenemisele, seedesüsteemile, parandavad vastupidavust ning suurendavad immuunsust.
Soovitatav päevane kogus: 1 tl -1 spl.
Kasutamisviisid: Lisa jogurtisse, pudrusse, tervisekokteilidesse või sega vedeliku hulka (vesi, mahl). Sobib suurepäraselt ka tooršokolaadi valmistamiseks.