OSTA TOODE MEIE E-POEST!

Toorkakao

sisaldab mitmeid kasulikke toitaineid, mis aitavad kaasa hea tervise saavutamisele ja hoidmisele. Kakao (Theobroma cacao) on Ameerika džunglites asunud põlisrahvaste puuvili (pähkel). 1753. aastal nimetas Rootsi teadlane Carl Linnaeus selle puu liigi Theobroma cacaoks ehk jumalate toiduks. Kakao taim õitseb ja toodab viljasid aastaringselt. Õitel on 5 lehte, heledate, kergelt lõhnavate, seenetaoliste kasvudega, mis sirguvad välja otse tüvest või suurtest okstest. Kui õied on tolmutatud, moodustub igast õiest roheline kaun, mis hiljem muutub tüüpiliseks punaseks, oranžiks, kollaseks või sinakaks, lillakaks. Kaunad valmivad 5-6 kuud, nende pikkus varieerub 17-21 cm vahel. Iga kaun sisaldab 20-50 mandlikujulist seemet ehk uba, mis on ümbritsetud õhukese magusa viljaliha kihiga. Seemneid kutsutaksegi „jumalate toiduks“ või kakaoubadeks- šokolaadi naturaalne toores vorm. Hetkel kasvavatakse põhiliselt kolme sorti kakaopuid: Criollo, Forastero ja Trinitario. Kõige kõrgemalt hinnatud on Criollo oad, mis moodustavad vähem kui 1% kakao ubade toodangust. Elexiri e-poest saate osta Criollo ubadest valmistatud toorkakaod.

Kakao vili on kõva koorega ja ei kuku valminuna maha. Looduses söövad viljasid ahvid, linnud ja teised džungliloomad, kelle käest kukub mõni seeme maha ja soodsates tingimustes idaneb. 3-5 aasta pärast hakkab uus puu vilju kandma. Suur puu võib kanda kuni 50 vilja aastas. Tavaliselt korjatakse vilju 2-3 korda aastas. Kakaopuud kasvavad troopilistes tingimustes ekvaatori lähedal suuremate puude juures, mis kaitsevad neid tuule ja muude ebasoodsate tingimuste eest. Kakaopuud kasvavad hästi ka tubastes tingimustes ja kasvuhoonetes. Nagu kõikide supertoitude puhul on ka kakao toidu ja kasuliku medikamendi vahepeal. Toores kakaouba on looduse üks fantastilisimaid supertoite oma mineraalide sisalduse ja ainulaadsete omaduste poolest. Kuna paljud kakao head omadused kaovad ubade töötlemisel, rafineerimisel ja toiduvalmistamisel, siis paljusid ta kasulikke omadusi enamik meist ikka veel ei tea.

Toorkakao  on oma keemilise koostise poolest on see kõige komplekssem supertoit sisaldades üle 300 identifitseeritud keemilise ühendi ja 1200 maitse koostisosa. Toorkakao tekitab nii füüsilise kui emotsionaalse heaolutunde.

Kõikidest maailma toitudest on just toorkakaos kõige suurem antioksüdantide sisaldus. Kordi rohkem kui rohelisel teel, punasel veinil, goji-marjal, acai-marjal ja mustikatel kokku. Antioksüdandid kakaos on väga stabiilsed ja inimese ainevahetusele kergesti omastatavad. Antioksüdandid aitavad meid kaitsta vananemisega seotud tervisehädade eest ning kaitsevad meie DNA-d vabade radikaalide kahjustuste eest.

Kakao kasulikkusest:

  • Toorkakao on hea kiudainete allikas ja sisaldab palju E- ja C-vitamiini, lisaks ka kehas mõnutunnet tektavaid aineid (sh. trüptofaani, 5-HTP-d, serotoniini, dopamiini, fenüületüülamiini ja anandamiidi).
  • Samuti on toorkakaooad number üks magneesiumiallikas. Magneesium toetab südant, aitab kaasa ajutegevusele ja seedimisele, lõdvestab lihaseid, aitab menstruaalvalude korral, aitab luusid tugevdada, suurendab painduvust ning aluselisust. Kui kehal on piisavalt magneesiumi paraneb keha verevarustus ja sellega koos ka hapnikutasakaal ning toitainete kättesaadavus kogu kehas paraneb. Magneesiumipuudulikkust on seostatud ka südamehaigustega.
  • Kakao sisaldab 314% päevasest rauavajadusest 28g-s (U.S. RDA kohaselt). Raud on osa hapnikukandjast hemoglobiinis, mis hoiab meie verd tervena ja kaitseb verevaeguse eest.
  • Kakao sisaldab piisavalt kroomi, et katta selle igapäevast vajadust. Kroom aitab tasakaalustada veresuhkru taset.
  • Kakao sisalab vajalikke omega 6 rasvhappeid. Kõik töödeldud šokolaadid sisaldavad rääsunud omega 6 rasvhappeid (trans-rasvasid), mis võivad tekitada põletikulisi reaktsioone.
  • Kakao on rikas ka muude mineraalainete poolest ning looduslik allikas kaltsiumile, kaaliumile, tsingile, vasele ja väävlile. Lisaks sisaldab kakao palju kiudaineid ja vitamiin C-d. Toorkakaol on omadus vähendada söögiisu aidates seeläbi kaasa kaalu alandamisele, suurendada tähelepanu ja keskendumisvõimet.
  • Tänu seratoniini sisaldusele teeb kakaooa söömine otseses mõttes õnnelikuks. Kakaoubades on 55% rasva, mis koosneb kakaoõlist, kakaovõist ja teobromiinist (9%-35%), väike kogus teiini ( 0,5%- 37%), tärklist, tuhka ja proteiini (6%-17%).
  • Teobromiin stimuleerib kesknärvisüsteemi, lõdvestab lihaseid, laiendab veresooni. Sellel on ¼ kofeiini ergutavast toimest. Lisaks on ta ka kerge diureetikum. Teobromiin ja teofülliin, nagu selles taimes leiduv kofeiingi, on kaasaegse meditsiini poolt kasutuses antiastmaatilises ravis.
  • Kakaos sisalduvad antioksüdantide ühendid (polüfenoolid) takistavad nö halva LDL-kolesterooli oksüdeerumist.

Toores mahekakao on imepärane supertoit, mis on vabalt kättesaadav, sisaldab aineid, mis teevad imet sinu füüsilise keha kui ka psüühikaga omamata ühtegi kahjulikku kõrvaltoimet. Puhas looduse ime!

Soovitatav päevane kogus: 1-3 spl.

Kasutusviisid: Lisa pudrule, jogurtile, tervisekokteilile. Ideaalne tooršokolaadi koostisosana.

 mahe toorkakaomahe toorkakao

Lisa korvi