Medjool datlid
Medjool datlid pärinevad palmipuude perekonnast ja on need ühed vanimad inimesele teadaolevatest kultiveeritud taimedest. Need viljad on andnud väärtuslikke toitained kohtades, kus muidu on toiduga kitsas ning viimasel ajal on datleid uuritud kui võimsat raviomadustega toitu, mis võiks leevendada näljahäda ja alatoitumist.
Just suhkrurikkus annab kaaluka panuse datlite energiaküllusesse, mis sajagrammise koguse ehk umbes kümne vilja korral vastab ligi veerandile tuhandele kilokalorile.
Kuivatatud datlid on väga populaarsed suhkruvabade magustoitude valmistamisel. Kuna nad sisaldavad endas palju kasulikke vitamiine ja mineraale, on arusaadav, miks datlid tervislike magustoitude valmistamisel nii populaarseks on saanud.
Märkimisväärselt leidub neis kaaliumi-, fosfori- ja magneesiumi ning mikroelementidest rauda, tsinki, vaske ja seleeni.
Vitamiinidest on esindatud peamiselt B-rühma liikmed, kuid värsketes datlites on arvestatavalt isegi vitamiini C, mille hulk kuivatamise käigus siiski tunduvalt väheneb. Mainimist vajab ka datlite kiudainesisaldus, mis tavaliselt jääb 6–8% piiresse.
Keskmine toiteainete väärtus 100g: | |||
---|---|---|---|
Energiasisaldus | 1160kj/277kcal | ||
Rasvad | 0.2g | ||
millest küllastunud | 0g | ||
Süsivesikud | 75g | ||
millest suhkrud | 66.5g | ||
Kiudained | 6.7g | ||
Valgud | 1.8g | ||
Sool | 0g | ||
Vitamiinide/Mineraalainete keskmine sisaldus 100g: | |||
Vitamiin B6 | 0.5g | 15% * | |
Magneesium | 54mg | 14%* | |
Kaalium | 696mg | 20%* | |
Vask | 0.4mg | 18%* | |
Mangaan | 0.3mg | 15%* |
- – % päevasest võrdluskogusest täiskasvanutel
Päritolumaa: USA